Telefon: 7876 8672 – [email protected]

TILBUD Fiskeudstyr

TILBUD Outdoor

Hvorfor er det vigtigt at finde vej i naturen?

Naturen er et sted, hvor vi kan finde ro, inspiration og balance. Det hjælper os med at komme ud af den daglige rutine og flygte fra byens larm. Naturen har altid været en vigtig del af menneskets liv. Det var vores hjem i det meste af historien, og det giver os stadig mad, vand og ilt. Naturen er det, der gør verden til et mangfoldigt og smukt sted. Hver dag kan vi finde inspiration i naturen ved at observere dyr, fugle eller planter, når de er bedst. Derfor har vi en naturlig forbindelse til naturen, og langt de fleste af os elsker og nyder at være i naturen. Når vi bevæger os rundt i naturen, ved vi som regel, hvor vi er på vej hen, og hvordan vi kommer derhen. Ofte har vi været i området før, eller der er sat skilte og vejvisere op, og dermed er vi helt trygge i at finde rundt og tænker ikke nærmere over det. Men hvis vi er på ukendt grund, og ikke kender området – og der heller ikke er nogle skilte, så er det straks mere udfordrende. Så hvad gør man så i den situation?

Sådan finder du vej i naturen med et kort og kompas

Du kan finde vej i naturen med kort og kompas.

Kortet er et uundværligt værktøj til at navigere rundt i naturen. Det viser dig hele det område, du udforsker, og det vil også vise dig, hvor du er til enhver tid. Kompasset er det væsentlige værktøj til navigation. Kompasset viser dig, hvilken retning du skal gå for at nå dit mål, og den vil også fortælle dig hvor nord er, hvilket er vigtigt, når du bruger et kort. Det kan være en rigtig god idé at have en kikkert med på turen – med en kikkert kan du se ting langt væk, og det kan hjælpe dig til at forstå din egen position på kortet. På kortet er der angivet de fire verdenshjørner; nord, syd, øst og vest. Og når du har din egen position på kortet, og ved hvor du skal hen, så kan du se, hvilken retning du skal gå. Og hvis du fx ved, at du skal gå mod nord-vest, så kan du med kompasset se, hvilken retning det er. Den røde pil peger altid mod nord, og så drejer du kompasset, så den røde pil står på nord – så vil du se, hvilken retning nord og vest er, og så skal du sætte en kurs midt i mellem de to retninger. Du ville ikke kunne en direkte lige vej på din kurs, men være nød til at gå udenom forhindringer på vejen – det kan være klipper, vandløb, søer osv. Derfor er det vigtigt, at du løbende holder øje med, om du stadig er på rette kurs. Det er utrolig svært at gå i en lige linje i naturen, så brug kompasset til at sikre den rette kurs.

Sådan finder du vej i naturen uden et kort eller kompas

Når du skal finde vej i naturen uden et kort eller et kompas, er det væsentligt, at du har en idé om, hvilken retning du vil gå – og med retning menes mere eller mindre en kompaskurs. Det vil selvfølgelig blive noget mere upræcist, end hvis du har et kompas, der giver en nøjagtig kurs.

Det første skridt er at finde solens placering og bruge den som et kompas. Solen står op i øst og går ned i vest, så hvis du ved, hvilken retning du vender, kan du finde ud af, hvilket tidspunkt på dagen det er. Hvis det er morgen, vil solen stå op på din højre side. Om eftermiddagen sætter den sig på din venstre side. Det næste trin er at identificere vartegn ved hjælp af en kortfri navigationsteknik kaldet orienteringsløb. Orienteringsløb involverer at identificere naturlige vartegn som bakker, træer, floder og søer – alt, der skiller sig ud fra omgivelserne – og derefter følge dem for at nå vores destination (ofte en campingplads eller sti) på kortest mulig afstand. Et grundlæggende eksempel på orienteringsløb er at gå fra din bil på en parkeringsplads til din destination. Dette kræver, at du husker placeringen af objekter som træer, bakker, floder og søer, mens du kører til din destination og derefter stoler på disse objekter som vartegn. Orienteringsløb er populær som en sport, hvor deltagerne bruger naturlige vartegn til at kortlægge deres bane, så de når deres destination så hurtigt som muligt. Point scores efter, hvor tæt du kommer på din destination på minutter eller timer, afhængigt af spillestilen. Brug samme teknik til at finde vej i naturen som orienteringsløbere bruger i deres sport.