Hvilken træsort du bruger til dit bål vil afhænge af det miljø, du befinder dig i. Hvis du befinder dig i et fugtigt miljø, så find det tørreste træ, du kan finde. Du kan være nødt til at bruge træ, der ikke er tørt. Hvis du er i et tørt miljø, så burde det ikke være et problem at finde tørt træ. Tørt træ er det bedste at lave bål med.
Vådt træ vil producere mere røg og mindre varme end tørt træ.
Tørt træ til bål kan du finde ved foden af træer, nær væltede træstammer. Træet bør ikke være dækket af mos eller snavs, og det er bedst, hvis det ikke har bark på.
At starte et bål med træ kan være svært. Der er mange forskellige typer af træ, der kan bruges som brænde i et bål, og nogle er bedre end andre. Nogle træsorter giver mere varme end andre.
Kig efter grantræer i stedet for fyrretræer. Gran vil brænde længere og varmere. Undgå eg, som typisk er for vådt til at brænde godt. Birk og asp er gode, fordi de tørrer hurtigt ud, og de er lette at få ild i.
Det er vigtigt at være opmærksom på, om der er brandforbud og restriktioner i området. Du skal også sikre dig, at du ikke starter en skovbrand eller forårsager anden skade på miljøet.
Sørg for at have rigeligt med vand tæt på, så du kan slukke ilden, hvis den kommer ud af kontrol eller noget andet går galt. Husk også altid at sørge for, at ilden er slukket, inden du forlader området.
Der vil altid være nogle, der hævder, at du skal kunne tænde bål uden brug af lighter eller tændstikker. Det er også en god idé at kunne, hvis man kommer afsted uden nogle af delene, men der er ikke noget forkert i at bruge en lighter eller tændstikker til at tænde et bål med. Det er meget lettere og du kan bruge tiden mere fornuftigt på at samle mere brænde, sikre bålpladsen osv. Så tag du bare tændstikker og lighter med på tur – husk dog på, at hvis de bliver våde, så virker de ikke. Brug derfor en vandtæt boks eller pose til at holde vandet ude.
I de koldere måneder kan madlavning udendørs være en sjov og spændende oplevelse. Der er mange måder at lave mad udendørs på om efteråret og vinteren.
En af mine yndlingsmåder at lave mad udendørs er at stege maden på bål. Det er en nem måde at lave et måltid på, mens du er ude i naturen, og det smager så godt! En af mine yndlingsopskrifter er denne med krydrede stegte ris – en simpel ret med få ingredienser, så man ikke skal have så meget med, hvis man fx er ude og vandre.
Ingredienser:
Sådan gør du:
Velbekomme!
Merinould har rigtig mange gode egenskaber – og er fantastisk både vinter og sommer. Hvis du sveder, absorberer ulden rigtig meget sved uden det kommer til at føles fugtigt og koldt, som man kender det fra mange syntetiske materialer.
Desuden varmer og isolerer det, selv når det er fugtigt. Og når det er varmt transporterer det sveden hurtigt væk fra kroppen, når fugten fordamper. Når fordampningen er i gang, giver det en kølende effekt.
Når man siger uld til mange mennesker, vil rigtig mange sige, at de aldrig kommer til at gå i det, fordi det kradser. Og noget uld kradser ganske rigtigt, men merinould kradser ikke, og er meget behageligt mod huden.
3-lag strategien er genial. Med 3 lag kan du hurtigt justere efter vejret, og dermed sørge for at opretholde en behagelig temperatur.
De tre lag består ganske enkelt af:
Når du skal ud i naturen er det godt at have praktiske ting med – her har vi lavet en oversigt til dig over nogle af de ting, der er gode at have med.
Mosedahl